Visie & Kernteam

Ontdek de mannen achter het festival en wat hun drijft

Onze Visie

Het mannenfestival is een ruimte waarbinnen mannen worden uitgenodigd om thuis te komen in hun hart, buik en ballen. Aan elke man die deze ruimte betreedt, stellen we eigenlijk de vraag: ‘Wat heb jij nodig om te zijn wie je bent?’

Onze visie is bij te dragen aan de integratie en verankering van bewuste mannelijkheid in de wereld. Elke man die deze ruimte betreedt, is én deelnemer – we zijn allen tezamen op weg (ook workshopgevers, vrijwilligers en (kern)teamleden) – én houdt mee deze ruimte open.

De integratie van het bewuste mannelijke mag vooral spontaan gebeuren door het samenzijn, door elkaar te inspireren en plezier te maken,… door deugd te hebben simpelweg man te zijn, ieder op zijn unieke manier.

De ruimte die we voor je openen:

  • Biedt een veilige ondersteuning – zodat ontmoetingen met jezelf en anderen in alle integriteit kunnen gebeuren
  • Biedt structuren aan die kwalitatief zijn – workshops en andere zaken die worden aangereikt, worden gedragen door mannen die in hun domein een bepaald meesterschap hebben ontwikkeld. Hierdoor kunnen ze deze ruimte ook openhouden vanuit een vanzelfsprekendheid.
  • Biedt voldoende openheid en leegte – er is ruimte om te experimenteren, te ontdekken, te spelen, te groeien en simpelweg te ‘zijn’.
  • Heet alles welkom – althans, binnen de waarden van veiligheid, integriteit en kwaliteit. Vrijheid en eigenheid zijn dan ook andere wezenlijke waarden die mee deze ruimte tekenen.
 

Het verbindende effect reikt veel verder dan het festival. Tijdens het festival is het enkel voor mannen, maar het na-effect is net om de verbinding te verbeteren naar iedereen: van mannen met zichzelf, met elkaar, met vrouwen, partner, met hun gezin, met de wereld. Iedereen is gebaat bij mannen die thuis zijn in zichzelf.

Het team

Dit festival wordt gedragen door een heel team aan vrijwilligers. Deze 5 dagen zijn mogelijk door een samenwerking tussen kernteam leden, workshop gevers, sharing cirkel hoeders, vuurhoeders, waterhoeders, vrijwilligers, werkgroep leden en zoveel bewuste mannen.

Dit festival wordt gedragen door een kernteam die de principes van deze ruimte neerzetten en bewaken, zowel in de aangeboden structuren (het festival, de workshops, het eten,..), alsook in de organisatie van de kernteam-meetings en in relatie met de wereld. 

Elk kernteam lid neemt bewust de taak om uit te dragen waartoe we anderen ook uitnodigen. Ook het kernteam focust elk jaar op persoonlijke groei en in bewust worden van zijn eigen man zijn, zodat er een fundament gelegd kan worden van gedragenheid. Op al deze vlakken streeft het kernteam naar een hartsgedragen en dienend leiderschap. 

Het is de taak van het kernteam om alle bewegende elementen samen te brengen. Om het netwerk aan mannen bij elkaar te brengen.

Het kernteam

Erik Habraken

Toen ik in 2016 deelnam als Trainer Elw® aan het Wildemanfestival in NL voelde ik onmiddellijk de waarde van de Brotherhood en ging ik op zoek naar gelijkgezinde om dit ook in België neer te zetten. In 2018 was het zover en gesteund door vijf andere moedige mannen hebben we het éérste Mannenfestival van België op de kaart gezet.

Als oudste van het team en bezieler van het Mannenfestival, leid ik het team vanuit de achterhoede, overzie, aanschouw en geef raad als daar behoefte voor is. Het boekhoudkundige en het bewaken van het financiële plaatje, zoals betalingen en facturatie valt ook onder mijn verantwoordelijkheid.

Naast het Mannenfestival ben ik bestuurder en owner van Assayya Vof, Centrum voor persoonlijke ontwikkeling. Docent en trainer Emotioneel Lichaamswerk®, Emdr® therapeut & Kundalini Yoga theacher

Peter Grard

Het mannenfestival is voor mij een geborgen plek waar mannen zich kunnen tonen in hun kracht en kwetsbaarheid, waar mannen kunnen zakken in hun lijf en de kracht van verbinding en broederschap heel levendig kunnen ervaren.

Binnen het kernteam ben ik verantwoordelijk voor de programmatie en de workshops en ben ik contactpersoon voor de trainers. Daarnaast leid ik de kernteam-meetings en ben ik de verantwoordelijke voor de interne communicatie en een deel van de administratie.

Naast het Mannenfestival ben ik de bezieler en organisator van Inner Power, een groepering van coaches en trainers die live en online events organiseert rond welzijn, transformatie, heling en bewustzijn. Daarnaast ben ik oprichter en bezieler van Aykohuis, centrum voor bewustzijnsontwikkeling en verbinding. Ik begeleid hierin de trainingen: Word Levens- en Zielsmissiecoach, Manifesteer Je Missie en De Reis naar Jezelf. 

Ik ben tevens actief als FKC- (fundamentele kinesiologische communicatie) & Trauma-therapeut.

Joris Van Doorslaer

Het mannenfestival is voor mij een plek waar elke man kan opdagen in zijn volledige echtheid en gezien mag worden voor wie die is. Een plek van verbinding.

Binnen het kernteam focus ik op communicatie tussen alle delen van het veld, communicatie naar de buitenwereld, het digitale bereik van het Mannenfestival, het vernieuwing proces, de visuele omkadering en de grote festival groepsmomenten.

Naast het Mannenfestival leid ik ook het Unleashing of Potential coaching programma, wat draait rond levensvaardigheden ontwikkelen die essentieel zijn om naar de kern van jezelf te gaan. Als coach begeleid ik het proces van zakken uit je hoofd, in je lichaam, emotie kunnen loslaten en het spirituele zijn in jezelf toelaten. Tijdens de ontwikkeling van dit programma heb ik meer dan 40+ landen mogen bezoeken en in meer dan 150 gastgezinnen verbleven. 

Ook zijn er elk jaar enkele retreats naar het buitenland, zoals een kanotocht in Zweden of een trektocht in Nepal.

Nathan Ryheul

Voelen, zakken en zijn met en tussen mannen heeft me zo’n vertrouwen en gemak gebracht in mijn verbinding met mannen. Wat voor mij telt bij het Mannenfestival is de ervaring en het effect nadien. Het Mannenfestival is een stoofpot om eender welke man zacht en gaar te koken om dieper te zakken in de heerlijke smaak van een (op ze minst ietwat meer) geopend hart.
 
Sinds begin 2021 ben ik als nieuweling en jongeling in het kernteam toegekomen, hierbij draag ik het veld van de Sacred space en draag ik bij aan de uitwerking van het jongeren-ouderen veld.
 
In mijn leven naast het Mannenfestival leef ik in een community, die mikt naar een open leefgemeenschap te worden, namelijk De Welenhoeck. Daar wonende en mee uitbouwend geef ik ook sessies gaande van lichaamswerk tot (sjamanistische) helingen. Geen kaartje of site hiervan, enkel op persoonlijke aanvraag.

Maxim Engelrelst

Ik ben de eerste van het kernteam op het terrein. Vanaf dat ik arriveer, voel ik de rust en magie van het woud waar het festival doorgaat. Het festival begint voor mij eigenlijk vanaf de eerste paal in de grond wordt geklopt. Ik zorg daarna dat er grote en kleine tenten opgezet worden, tafels staan, bewegwijzering is, verlichting hangt, muziek klinkt.

Gelukkig kan ik daarbij rekenen op hulp van vele vrijwilligers. Het festival is voor mij pas afgelopen als alles weer ingeladen en opgeruimd is en ik de plek weer kan achterlaten zoals ik ze aangetroffen heb. Van de ontelbare indrukken die ik tussen aankomst en vertrek opdoe, kan ik nog een jaar nagenieten.

Broederraad & Veldhoeders

Sinds begin 2023 heeft het kernteam van het Mannenfestival zich omringd met een stevige ploeg trekkers. Samen vormen we de Broederraad. Deze groep van mannen dragen mee het veld en de organisatie en komen ook af en toe samen om te verbinden, te fantaseren, te filosoferen, te brainstormen over de verdere uitbouw en toekomst van het festival.

Als kernteam zijn we heel blij en dankbaar met de Broederraad. Dit versterkt de co-creatie ontzettend en maakt dat het festival een stevig fundament heeft om verder op te bouwen. 

We stellen ze hieronder één voor één even voor.

Dennis Deridder

Hoeder van de Elders

Dennis Deridder

Het Elderveld of “Het Veld van de Wijzen” is een bron van wijsheid, inzicht, begrip, medeleven en eerbied. De Elders zijn een aangeduide groepje wijze en respectabele mannen van 50 jaar en ouder die hun levenslange ervaring als man, mens, coach, trainer en leider ter beschikking stellen op het mannenfestival. Voor jonge mannen zijn zij de spiegels van de toekomst waar jong en oud terecht kan met levensvragen en gevoelige kwesties. Je kan hen opzoeken en aanspreken voor een verhelderend gesprekje, inspiratie, goed advies, richting, inzicht of gewoon een vredig moment samen. Onze Elders luisteren met hun hart naar je vragen en kunnen je bijstaan tijdens een moeilijk moment. Zij putten uit een diepe en beproefde bron en helpen jou op weg naar de man die jij wil zijn. Spreek dus gerust onze elders aan als je even een vertrouwelijk één op één gesprek nodig hebt.

Ontdek meer

Atmaypriya

Hoeder van het SEVA-team (festivalvrijwilligers)

Atmaypriya

Het seva-team, de zogeheten 'festival vrijwilligers' oftewel het fantastische team van hart-gecenterde medewerkers die op het festival de lijm zijn van mannen die de praktische zaken opnemen zodat de bezoekers een vlotte en fijne reis kunnen beleven. 'Seva' is de oefening van jezelf dienstbaar maken en daarmee je persoonlijkheid uitzuiveren en je verbondenheid met de natuur, de medemens en je innerlijke zelf vergroten.

Simon Moeyaert

Hoeder van de Opbouwvrijwilligers

Simon Moeyaert

Opbouwvrijwilligers werken 5 dagen: 4 dagen bij de volledige opbouw van het festivalterrein en de volledige opruim (1 dag). Tijdens het festival ben je volledig vrij om aan het programma deel te nemen.

Steven Cools

Broederraadlid - werkgroep opening/slot/ceremonie/jongeren-initiatietraject

Steven Cools

Ontdek meer

Jan Lenaerts

Broederraadlid - werkgroep financien

Jan Lenaerts

Yves Vanopslagh

Hoeder van het Sacred Space Team en Zweethutten/Temascal Team

Yves Vanopslagh

Yves is hoofdhoeder van de teams die aan de slag zijn op The Sacred space en het Zweethutten/Temascalveld

Ontdek meer

Stefaan Loncke

Hoeder van The Sacred Space

Stefaan Loncke

De Sacred Space is de centrale plek op ons festival. Deze plek is het energetisch hart van deze vier dagen. Een moeder-aarde plek die alles van ons zal dragen en transformeren gedurende dit festival. De Sacred Space wordt gehoed door een team van hoeders die samen met de vier elementen, vuur, water, lucht en moeder aarde dienstbaar zijn voor de nood van de mannen. Maak gebruik van deze ruimte om de stilte te (her) ontdekken en te ontspannen in “ het grote mysterie". Hier mag je zakken en loslaten.

Ontdek meer

Joachim Aarts

Hoeder van The Sacred Space

Joachim Aarts

De Sacred Space is de centrale plek op ons festival. Deze plek is het energetisch hart van deze vier dagen. Een moeder-aarde plek die alles van ons zal dragen en transformeren gedurende dit festival. De Sacred Space wordt gehoed door een team van hoeders die samen met de vier elementen, vuur, water, lucht en moeder aarde dienstbaar zijn voor de nood van de mannen. Maak gebruik van deze ruimte om de stilte te (her) ontdekken en te ontspannen in “ het grote mysterie". Hier mag je zakken en loslaten.

Nico Keeman

Hoeder van de Temascals en Zweethutten

Nico Keeman

Dit jaar willen we jullie nog meer de mogelijkheid geven om kennis te maken met deze reinigingsrituelen. Buiten de ochtend temascal om te herbronnen is er nu ook de ruimte om overdag een zweethut te ervaren om de diepte in te gaan.

Ontdek meer

Ben Chi

Hoeder van de Tempel

Ben Chi

De Tempel is de plek op het mannenfestival waar de gemeenschappelijke workshops doorgaan, de opening, het slot, de ceremonie.

Ontdek meer

Emmanuel Van de Poel

Hoeder van het Healingsveld

Emmanuel Van de Poel

Weet je niet bij wie je moet zijn? Zal ik je proberen te helpen om de juiste healer te vinden.

Ontdek meer

Ewoud Monbaliu

Hoeder Men 2 Business

Ewoud Monbaliu

Onze samenleving heeft nood aan mannen die zelfbewust en in verbinding hun verantwoordelijkheid opnemen, ook binnen organisaties. Het M2B veld is een kleinschalig veld binnen het veld van het MannenFestival, waar ondernemers, leidinggevenden, managers en mannen die werken met deze doelgroep elkaar kunnen vinden en verbinden. Om vanuit deze verbinding inspiratie en ideeën op te doen rond carrièrekeuze, ondernemingsrichting, gezonde mannelijkheid binnen organisaties, … Het M2B veld bevindt zich om en rond de glamping-site.

Ontdek meer

Gino Peremans

Hoeder Men 2 Business

Gino Peremans

Onze samenleving heeft nood aan mannen die zelfbewust en in verbinding hun verantwoordelijkheid opnemen, ook binnen organisaties. Het M2B veld is een kleinschalig veld binnen het veld van het MannenFestival, waar ondernemers, leidinggevenden, managers en mannen die werken met deze doelgroep elkaar kunnen vinden en verbinden. Om vanuit deze verbinding inspiratie en ideeën op te doen rond carrièrekeuze, ondernemingsrichting, gezonde mannelijkheid binnen organisaties, … Het M2B veld bevindt zich om en rond de glamping-site.

Ontdek meer

Harald De Bondt

Hoeder van de Circusarena

Harald De Bondt

Gust Vanhecke

Hoeder van de Circusarena

Gust Vanhecke

Een gordijn glijdt half open. Er schijnt licht naar buiten, dat meebeweegt met de schaduw van spelende figuren. Eenmaal binnen voel je de overvloed aan bewegende lijven, schaterlach en kleurrijke constructies waar je kan op - of onderkruipen. Doorheen de dag kan je hier terecht om te spelen, klauteren, rollen, grollen en tollen. Met of zonder workshop, hier kan onze belichaamde creativiteit en speelsheid botvieren. Zet jij de stap om te ontdekken wat voor acteur, acrobaat, muzikant, poëet, clown, danser er in jou schuilt? Doorheen het programma worden kleine interventies georganiseerd die overal op het festivalveld kunnen plaatsvinden. Verrassend, speelse rituelen die ons eraan herinneren, dat we allen altijd in Het Grote Circus Van Het Heelal deelnemen.

Céderik Goossens

Hoeder van het Stilteveld

Céderik Goossens

Dit zijn tijden waarin we een ruimte in onszelf moeten ontdekken - of herontdekken - die dieper is dan onze drukke geest en angstige emoties, een ruimte waarin we een gevoel van vrede, balans en vertrouwen kunnen ervaren. We hebben die ruimte allemaal in ons - we weten alleen niet altijd meer of zij er is of hoe we haar kunnen vinden. Op het Stilteveld kan je komen zitten, voelen en zakken om te (her)verbinden met die ruimte in jezelf, in verbinding met de natuur. Hier is alles waarvan je niet wist dat je het wilde. Niks is onmogelijk ... in de stilte.

Jens Desaer

Hoeder van het Klankenveld

Jens Desaer

Het veld van klank en spirit zorgt mee voor een gedragen ondersteuning van het grote veld waarop het Mannenfestival rust. We laten je hier resoneren met een kwaliteit van bewustzijn die ons allen dieper in verbinding met onszelf zal brengen. Je zal er kunnen proeven van verschillende manieren en tradities van werken met klank en zang, waar ook soms beweging aan te pas komt en misschien ontdek je welk lied jou ziel wakker zingt. Naast de workshops tref je een open ruimte aan waarin je kan komen om te ontspannen in stilte of klankwerk dat aan de gang. Kom gerust binnen of buiten wandelen om gevoed te worden met lavende vibraties.

Jonas Louisse

Hoeder van het Creatieve Veld

Jonas Louisse

Omarm je aangeboren kracht om het bestaan ​​doelgericht en gepassioneerd vorm te geven - omarm je creativiteit! Ontgrendel je grenzeloze verbeeldingskracht en inspireer anderen met je creatieve vuur om een betekenisvol en krachtig levenspad te bewandelen. Dat is wat dit veld uitnodigt en misschien verbaast het je dat deze woorden zijn gegenereerd met kunstmatige intelligentie. Is dat creatief? Wat is creativiteit in de 21ste eeuw en hoe verhoud jij je tot ‘de Schepper’ in jezelf? “If the artists cannot find the way, then the way cannot be found” schreef Terence McKenna. Wie is die artiest in ons en waarheen wil hij ons brengen? Hoe kan je met verbeelding het onbekende verkennen en omarmen? Ervaar het in het creatieve veld, tijdens de workshops of in de momenten daar tussendoor.

Ontdek meer

Erik Decolvenaer

Hoeder Intimiteitsveld

Erik Decolvenaer

Het intimiteitsveld is de plek op het mannenfestival waar workshops rond de thema's intimiteit, sensualiteit, seksualiteit, affectie en relaties (intieme relaties, vriendschapsrelaties) doorgaan. Het is een warme en veilige plek om in contact te zijn met jezelf, je lichaam en met andere mannen. Naast de workshops is het een plek om tijd te nemen op jezelf, in gesprek te gaan met  elkaar, een hug of massage uit te wisselen, energetisch op onderzoek te gaan naar contact of verbinding. Er is permanentie aanwezig om vragen aan te stellen, support te ontvangen of een healing rond het thema van intimiteit/seksualiteit/relaties te ontvangen.

Ontdek meer

Pieter Ruyschaert

Jongeren Initiatie Traject Hoeder

Pieter Ruyschaert

Sinds 2 jaar de bezieler van het jongeren initiatie traject op het Mannenfestival.

Ontdek meer